Reportage på Internationella Kvinnodagen om Ingeborg Hedberg

P4 Västernorrland av Jennie Johansson  

Länk kommer inom kort

Extramaterial till utställningen om Ingeborg Hedberg.


Hederstiteln "Nätrabygdens socialminister" gav landshövding Artur Engberg Ingeborg Hedberg i samband med hennes 50-årsdag.

Det blev också titeln på filmen om Ingeborg Hedberg som Fredrika Bremer Förbundet i Örnsköldsvik, Nätra Hembygdsgårdsförening och Studio Rex har producerat tillsammans. 19 september 2021 var det en välbesökt premiärvisning på Ringarbönninga i Köpmanholmen. Filmen finns nu tillgänglig på Youtube.com 

Om klippboken

Här har vi lagt upp länkar till en scannad version av ett original ur vårt arkiv. Vi har delat upp den i tre delar. Klippboken ingår i materialet i Nhf 15 Barnens Väls arkiv lämnades in till Bruksmuseet av Ingemar Dehner, Köpmanholmen som var bror till Merit Hedberg. Merit var gift med Ulf Hedberg, son till Ingeborg och Theodor. Merit var verksam i arbetet med Barnens Väl och satt även i styrelsen.

I arkivet finns ett antal tidningsklipp som om Barnens Väl, Solgården och Fru Ingeborg. Bland annat finns denna klippbok bunden med gulblå band.

Gästboken från Lillhemmet

Det finns även en gästbok från Lillhemmet på Strängön i vårt arkiv. Boken innehåller tackord och hälsningar från de grupper av arbetarhustrur där de diktar om sin semestervistelse. Även andra gäster har skrivit i boken så som Prins Wilhelm, Manbert Pehrsson, Albert Viksten, Karin Bernadotte och Anders de Wahl. I boken finns 157 fotografier. Klicka på länken så kommer du till en avskrift av gästboken, utan bilder. Kanske hittar du namnet på din farmor eller mormor. 


Bildtext: Ingeborg Hedberg i vit dräkt tillsammans med en grupp husmödrar

Samtal med Ingeborg Hedberg

I utställningen finns en utdrag ur boken "Tvätt och tvagning" av Eva Skåreus. Samtalet är fiktivt och skrivet av Eva. Här kan du läsa hennes text. Boken finns att köpa se Böcker

Testljud